Als je wilt weten of je voldoende beweegt, kun je het beste een stappenteller of pedometer gebruiken. Aldus onderzoek van TNO uit 2005. De stappenteller is een eenvoudig, praktisch, goedkoop en gebruikersvriendelijk hulpmiddel om het aantal gemaakte stappen te meten. Het wordt gedragen aan de broekriem ter hoogte van de heup. Het heeft een lage drempel en lijkt zowel bruikbaar voor mensen met een chronische ziekte als gezonde mensen.

Bij 0 – 4999 stappen heb je een zittende leefstijl (lichamelijk inactief) wat een risicofactor voor hart- en vaatziekten is.

Bij 5000 – 7499 stappen heb je een licht actieve leefstijl, dus nog niet genoeg bewogen.

Bij 7500 – 9900 stappen ben je matig actief en vanaf 10.000 stappen per dag heb je een actieve gezonde leefstijl.

Bij 12.500 stappen of meer hoef je je geen zorgen te maken, je hebt namelijk een zeer actieve leefstijl.

Digiwalker SW 200  (Yamax SW 200 Stappenteller)

Basismodel stappenteller (tot 99.999 stappen)

Een electronisch basismodel stappenteller, de teller gaat tot 99.999 stappen. Tijdens gebruik is de stofvrije beschermkap dicht te klappen om per ongeluk resetten te voorkomen. De display is duidelijk af te lezen, ook tijdens het lopen. Gewicht is 30 gram.  Afmeting in cm 5,0 x 3,8 x 2,1( L x B x H )

Bij veel merken reageert het mechanisme niet op de stappen of slaat het juist op hol. De Yamax stappentellers zijn uitgerust met een zogenaamd “anti-bounce” mechanisme.

TNO heeft een literatuurstudie gedaan naar bewegingsstimulering met behulp van stappentellers. De Yamax Digiwalker kwam daarbij als best geteste stappenteller uit de bus.

De Universiteit van Gent (Belgie) heeft stappentellers getest, ook bij deze test kwam de Yamax Digiwalker als beste naar voren.

Het gerenommeerde ACSM (American College of Sports Medicine) kwam al eerder tot dezelfde conclusie.

In het rapport wordt ondermeer aandacht besteed aan het aantal stappen dat men in het dagelijks leven per dag doet en zet het advies voor een gezondere levensstijl op 10.000 stappen per dag. Tevens werden ook de betrouwbaarheid en validiteit van verschillende stappentellers getoetst.

Comments are closed.