Taille-omvang verhoogt overlijdensrisico

Overgewicht en een grote tailleomvang verhogen het overlijdensrisico. Dat concluderen onderzoekers van de EPIC-studie nadat ze 360.000 deelnemers tussen 50 en 60 jaar gedurende tien jaar volgden. Ze beschrijven de resultaten in het tijdschrift New England Journal of Medicine van 13 november. Epidemiologen van het UMC Utrecht en het RIVM werkten mee aan het onderzoek.

Vrouwen met een body mass index van 24,3 en mannen met een BMI van 25,3 blijken het laagste overlijdensrisico te hebben. Een lager of hoger gewicht verhoogt de kans op overlijden. Maar onafhankelijk van de BMI verhoogt een grote tailleomvang altijd de kans op overlijden. Dat geldt dus ook als iemand een normaal gewicht heeft. Bij dunnere mensen is dit effect sterker dan bij dikkere mensen.

Het wil zeggen dat niet alleen overgewicht maar ook de vetverdeling over het lichaam invloed heeft op de gezondheid. Buikvet is schadelijker dan ander vet omdat het stoffen produceert die bijdragen aan het ontstaan van ziekten. De onderzoekers pleiten voor het standaard meten van de buikomvang naast de BMI-berekening als methode om de mate van overgewicht te bepalen.

“We wisten al dat buikvet slecht was”, verklaart epidemioloog prof. dr. Petra Peeters van het UMC Utrecht. “Maar voornamelijk bij dikke mensen. Dik zijn en een grote tailleomvang hangen nauw samen. Daarom hadden we dit grote onderzoek nodig om te bewijzen dat tailleomvang, ook los van dik zijn slecht is. Bovendien laat het onderzoek zien dat een grotere tailleomvang ook bij dunne mensen en mensen met een normaal gewicht een rol speelt.”

EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) is een van de grootste langetermijn prospectieve onderzoeken in de wereld. De onderzoekers analyseerden de levensstijl en gezondheid van 360.000 mensen uit tien Europese landen gedurende tien jaar. Hieronder bevonden zich 40.000 Nederlanders. In die periode overleden ruim 14.000 van de deelnemers, voornamelijk aan kanker, hart- en vaatziekten en ziekten van de ademhalingswegen.

Bron: UMC Utrecht

Comments are closed.